MONICA - soi romanesc de vigoare mijlocie, rezistent la rapan. Fruct de culoare verde-galbui acoperit cu rosu aprins pe partea insorita. Pulpa alba, crocanta,suculenta. Se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie.
DACIANA - este un soi romanesc de vigoare mijlocie, rodeste pe mladite, coroana piramidal globuloasa. Fruct de culoare galben pai cu rosu pe 30-50% din fruct pe partea insorita. Pulpa alba, fondanta cu suculenta buna, caltate gustativa foarte buna.
Se recolteaza la mijlocul lunii iulie.
SANTA MARIA - pom de vigoare mare, partial autofertil, rodeste pe ramuri lungi dar si pe ramuri scurte Fruct mare, cca 350– 450 grame, de forma ovoida si alungit spre varf. Culoarea pielitei este galben verzuie, cu rosu pe partea insorita. Pulpa este alba, fina, suculenta, fara sclereide.
Perioada de coacere - a doua jumatate a lunii august
NAPOCA - soi românesc, de vigoare mijlocie spre mare, fructifică pe ramuri scurte, este parţial autofertil, intră repede pe rod, este productiv, rezistent la ger. Fructul are o greutate medie de aproximativ 130-150g, este piriform, de culoare galben-verzui, roşiatic pe partea însorită. Pulpă este fondantă.
Se recoltează la sfârșitul lunii august.
UNTOASA HARDY - soi francez , este viguros, cu trunchiul şi axul puternice, coroana îngust conică, capacitate redusă de ramificare, fructifică preponderent pe formaţiuni scurte, intră târziu pe rod, este sensibil la ger, produce mult şi constant. Fructul are o greutate medie de aprximativ 120-140g, este scurt conic, cu vârful larg, de culoare verde-gălbuie acoperit integral sau parţial cu rugină grosieră. Pulpa este albă, semifondantă, foarte suculentă, dulce vinurie.
Se recoltează la sfârșitul sfârşitul lunii septembrie. Fructele pot fi păstrate după recoltare timp de 30-60 zile.
ARGESSIS - soi românesc, are vigoare mijlocie, capacitate bună de ramificare semitardiv, rezistent la boli şi dăunători, are producții foarte mari de aproximativ 25-30 t/ha. Fructul are o greutate medie de aproximativ 120-140g, este piriform, de culoare verde-gălbui acoperit cu roşu-aprins peste 50% din suprafată. Pulpa are consistenţă medie, este suculentă, fondantă.
Se recoltează la jumătatea lunii august.
ABATELE FETEL - soi originar din Italia, este semiviguros, de tip spur, intră devreme pe rod, este productiv, dar inconstant, rezistent la boli, pretenţios la temperatură în perioada polenizării şi fecundării. Fructul este mare, piriform alungit, de culoare verde-gălbui, uşor rumenit pe partea însorită. Pulpa este de culoare albă, fermă, dar la maturitatea de consum devine fondantă, suculentă, aromată.
Se recoltează la sfârșitul lunii septembrie. Fructele pot fi păstrate după recoltare timp de 60 - 90 zile.
CONFERENCE - soi englezesc, de vigoare mijlocie, intră devreme pe rod, foarte productiv, rodește partenocarpic, are capacitate slabă de ramificare, este rezistent la ger, sensibil la secetă şi brume. Fructul este mijlociu spre mare, piriform, de culoare verde-gălbui, uneori slab rumenit pe partea însorită şi cu o calotă de rugină în jurul caliciului. Pulpa este alb-gălbuie, suculentă, dulce, puţin acidulată.
Se recoltează la sfârșitul sfârşitul lunii septembrie. Fructele pot fi consumate în octombrie-noiembrie.
WILLIAMS - soi englezesc, este semiviguros, intră repede pe rod, are producții mari, este parţial autofertil, înfloreşte târziu. Este sensibil la ger şi secetă. Fructul este mijlociu spre mare, piriform, cu conturul neregulat, galben-pai, cu rugină la ambele capete, foarte bun pentru masă şi industrializare, cu pulpa albă, fondantă, fără sclereide, foarte suculentă, dulce-vinurie, puternic aromată.
Se recoltează la sfârșitul lunii august.
CURE - soi francez viguros, cu bună capacitate de ramificare, produce mult dar inconstant, este sensibil la rapăn şi ger, soi triploid, fructifică în general partenocarpic. Fructul este mare, piriform, alungit, asimetric, cu o dungă de rugină longitudinală şi un şanţ discret. Epiderma este verde-gălbuie la maturitate. Pulpa este albă-gălbuie, densă, slab parfumată şi potrivit de dulce cu sclereide fine şi gust uşor astrigent.
Se recoltează la începutul lunii octombrie. Fructele pot fi păstrate după recoltare timp de 100-150 zile.
UNTOASA BOSC – soi de vigoare mijlocie, cu productie constanta. Fructul este mare, piriform, de culoare caramizie specifica. Pulpa are culoare alb-galbuie, fondanta, aromata, calitate excelenta pentru masa.
Se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie.
ALEXANDER LUCAS – este un soi semiviguros cu fruct de marime mare, forma rotund-conica, pielita de culoare verde-galbui, cu nervuri ruginii. Pulpa este de culoare alba, aromata, foarte dulce, cu textura fina si zemoasa cand fructul este copt.
Se recolteaza in perioada 15 – 30 octombrie.